نوع مقاله : مقاله مروری
نویسنده
دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، گرایش فناوری پس از برداشت دانشگاه تهران
چکیده
تجزیهوتحلیل غذا با استفاده از حواس انسانی بهشدت بر پاسخهای ارزیابی به دلیل خطاها و پیچیدگی روشهای ارزیابی تأثیر گذاشت. ازاینرو، استفاده از ابزارهایی که قادر به تقلید حواس انسان باشند، رویکرد قابلقبولتری در نظر گرفته میشود. در سالهای اخیر سامانههایی که به نامهای بینی الکترونیکی، زبان الکترونیکی و چشم الکترونیکی شناخته میشوند، برای مطالعه در محل با دستکاری کم یا بدون دستکاری نمونه ساختهشدهاند. هدف نهایی میتواند ارزیابی پارامترهای کیفی کلی مانند ویژگیهای حسی باشد که با «بو»، «طعم» و «رنگ» نمونه تحت بررسی یا در تشخیص کمی آنالیتها باشد. به همان روشی که مغز انسان اطلاعات حاصل از حواس چندگانه را ترکیب میکند تا به دانش دقیقتری در مورد یک شی معین دست یابد، با استفاده از تکنیکهای مناسب ادغام دادهها، ترکیب دادههای جمعآوریشده از حسگرهای مصنوعی میتواند اطلاعات دقیقتری در مورد نمونه نسبت به هر یک از سامانههای حسگر مستقل ارائه دهد. در این پژوهش، استراتژیهای مختلف تلفیق دادههای اعمالشده در توسعه سامانههای ترکیبی بینی الکترونیکی، زبان الکترونیکی و چشم الکترونیکی برای ارزیابی کیفیت مواد غذایی معرفی و بررسیشده است.
کلیدواژهها